FilmbankTV - Amsterdam reconstruction
Struin in juni met FilmbankTV langs bedrijvige plekken en desolate oorden op zoek naar schoonheid, troost en onverklaarbare gebeurtenissen. Een speurtocht langs leegstaande kunsttempels in Amsterdam. Bootjes varen als een dolle. Op een verlaten stuk snelweg zetten verveelde pubers de knop om. Een overdaad aan activiteiten, of juist een volkomen gebrek daaraan. Nu te zien op Filmbank TV: acht korte films van Marc Schmidt, Jérôme Schlomoff, Rongwrong, Karel Doing, Gerbrand Burger, Manon Bovenkerk, Hans Muller en Barbara Meter.
In June, FilmbankTV will be strolling through both busy and desolate places in search
of beauty, comfort and inexplicable events. A search of the empty art temples of Amsterdam. Boats sailing like crazy. Bored teenagers taking risks on a deserted stretch of highway. There are a wealth of activities or a complete lack of them. Now on Filmbank TV: eight short films by Marc Schmidt, Jerome Schlomoff, Rongwrong, Karel Doing, Gerbrand Burger, Manon Bovenkerk, Hans Muller and Barbara Meter.
Amsterdam reconstruction
Jérome Schlomoff | 2007 | 19 min. 19 sec. | 35mm | geen dialoog
Een wandeling door de culturele ruïnes van de stad Amsterdam. Met een 35mm-filmmagazijn voorzien van een minuscuul gaatje (pinhole), legt Schlomoff de lege zalen van het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, galerie W139 en de bioscoopzaal van het Maison Descartes vast. Het is vreemd hoe snel je de functie van de ruimtes herkent, ook zonder kunst. Om de kracht aan te geven die uitgaat van al die bouwplaatsen voor de kunsten, legt Schlomoff een parallel met de dynamiek in de Amsterdamse havens, waar schepen en kranen dansen op het ritme van de stem van de filmmaker.
A walk through the cultural ruins of the city of Amsterdam. Using a 35mm film tray with a pinhole, Schlomoff captures the empty halls of the Stedelijk Museum, the Rijksmuseum, Gallery W139, and the cinema of Maison Descartes. It is surprising to see how quickly you recognise the function of these rooms, even without the art works. The lay-out, the white walls and the filtered light streaming in from above immediately carry you into the sacred world of the visual arts. To highlight the power emanating from all these buildings for the arts, Schlomoff draws a parallel with the dynamics of the Amsterdam harbour, where ships and cranes dance to the rhythm of the filmmaker's voice as he counts down the seconds he needs to expose each frame.
Jérôme Schlomoff (1961) studeerde fotografie aan het Audiovisuele Instituut van Parijs. Sinds 1984 werkte Schlomoff voornamelijk als fotograaf en werd bekend met zijn portretseries van hedendaagse kunstenaars. In 1996 leidde zijn interesse in architectuur tot de reeks ‘Sténopés d’Architecture’ (Architectural Pinhole). In 2000 bouwde hij zijn eigen 35mm pinhole camera. Met de stad als zijn favoriete model, onderzoekt Schlomoff tegenwoordige leefomstandigheden.
Jérôme Schlomoff (1961) studied photography at the Audiovisual Institute in Paris. Since 1984 Schlomoff has worked mainly as a photographer. He is known for his portrait series of contemporary artists. In 1996, his interest in architecture enabled him to make the series "Sténopés d'Architecture" (Architectural Pinhole). In 2000, he built his own 35mm pinhole camera. With the city as his favourite model, Schlomoff examines the present conditions of living.
Happy End
Karel Doing | 2006 | 10 min. 50 sec. | video | geen dialoog
Een engel bezoekt het voormalige RDM-arbeidersdorp Heijplaat. Meneer Roest werkt in zijn groentetuin en Mevrouw Roest is onderweg naar huis. De wereld draait door maar meneer en mevrouw Roest zijn blij om elkaar weer te zien.
Karel Doing (1965) maakt filmgedichten in verschillende vorm; persoonlijke documentaires, visuele muziek, sprookjes en expanded cinema projecten. Zijn werk wordt vertoond in een variabele context; film festivals, musea, theater en hedendaagse kunstinstellingen. Doing is ook werkzaam als producer and curator.
Roeien
Anna Abrahams, Jan Frederik Groot | 2003 | 3 min. 30 sec. | 35mm | geen dialoog
Geanimeerde film-loop van een roeier, gemaakt met een zelfgebouwde pinhole camera. De bevroren beelden zijn tijdloos, de reis zonder einde.
Anna Abrahams (1963) en Jan Frederik Groot (1959) stichtten in 1989 de stichting Rongwrong op. Samen maken zij experimentele films en documentaires over culturele en sociale onderwerpen. Abrahams gaf les aan academies in Den Haag, Rotterdam, Tilburg, Maastricht, Utrecht en Amsterdam en was auteur/redacteur voor diverse tijdschriften en boeken over film, televisie en architectuur. Jan Frederik Groot studeerde geschiedenis, kunstgeschiedenis en letteren en doorliep de opleiding Audiovisueel Ontwerpen aan de Kunstacademie in Utrecht.
Hudson River
Gerbrand Burger | 2005 | 3 min. 50 sec. | video | geen dialoog
Vervreemdende blik op de Hudson River, New York.
Gerbrand Burger (1976) studeerde politicologie, taal en cultuur in Leiden en vervolgens beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na een verblijf als kunstenaar in New York verkreeg hij een plaats bij De Ateliers, Amsterdam.
Nooit varen boten in de bergen
Barbara Meter | 2002 | 10 min. | 16mm | geen dialoog
Impressies van Griekenland. Over de opschudding die ontstaat zodra men op een boot stapt - een kudde schapen, een wandeling en een lied, een verkenningstocht van een typisch Grieks dorp, koffie drinkende mensen - en bovendien een onderzoek naar de filmkorrel.
Barbara Meter studeerde Nederlands en rondde in 1963 de Nederlandse Filmacademie af. Meter was een van de oprichters van Electric Cinema, in de vroege jaren zeventig een bolwerk van de experimentele film in Nederland. Naast het programmeren van onder andere Electric Cinema en lesgeven in film, maakte ze een groot aantal experimentele films, speelfilms en documentaires.
MS Providenskiya
Manon Bovenkerk | 2003 | 2 min. | video | geen dialoog
Providenskiya is een haven in de meest afgelegen hoek van Siberië. Verwijst de naam van het schip de MS Providenskiya naar deze troosteloze plek, of naar ‘providence’, voorzienigheid, en is er een hogere macht in het spel? Zeker is dat de lading van het schip iets herbergt dat niet van deze wereld is. Als het schip voor anker ligt in de haven probeert dit ding aan land te komen. Het vindt een scheur in de wand, verplaatst zich door de pijpleidingen, en zingt in de electriciteitsdraden.
Manon Bovenkerk (1971) studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en aan de faculteit voor Schone Kunsten van de universiteit in Salamanca, Spanje. Manon Bovenkerk woont en werkt in Rotterdam. Haar werk bestaat uit tekeningen en animatiefilms, en werd vertoond in galeries en op filmfestivals. Bovenkerk is tevens werkzaam als onafhankelijk curator en werkte in die hoedanigheid aan projecten voor o.a. de Nieuwe Vide in Haarlem en het CBK Dordrecht.
Slow Start
Marc Schmidt | 2002 | 7 min. | video | geen dialoog
Filmmaker Marc Schmidt maakte met acteurs van Theater de Noordelingen de korte film Slow Start. Op een hete zomerdag verzamelen zich op een afgelegen industrieterrein jongeren met een scooter. Na het startschot schieten de zes scooters weg. Eén gaat onderuit, de anderen rijden door - om zich door niemand en niets meer te laten stoppen.
Marc Schmidt (1970) volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, studeerde Film- en Televisiewetenschappen in Utrecht en Mediatechniek in Stuttgart. Hij maakte een aantal korte films, interactieve installatie en documentaires.
Ostrako
Hans Muller | 2004 | 5 min. | 16mm | geen dialoog
Timelapsefilm opgenomen vanaf de boeg van de bulkcarrier OSTRAKO, die vanuit de Amsterdamse haven via het Noordzeekanaal naar zee gaat, om in Brazilië een nieuwe lading sojabonen op te halen. Het stabiele, 15 meter hoge standpunt geeft de kijker het gevoel te zweven hoog boven het water en de afstand tot de omgeving maakt dat je die ervaart als een miniatuurwereld.
Hans Muller (1956) studeerde aan de Rietveld Academie en het Sandberg instituut, en is werkzaam als audiovisueel kunstenaar en componist, onder meer voor de films van filmmaakster José Vonk. Muller gaf les aan verschillende instituten en werkt tegenwoordig tevens als docent aan de Rietveld Academie bij de afdeling geluid en audio-visueel.
Elke maand presenteert filmbankTV een nieuw compilatieprogramma. FilmbankTV vertoont films die uniek zijn in hun onconventionele onderwerpskeuze, aanpak en vorm. De films zijn zo mooi, verwarrend, hard of absurd dat ze moeilijk te vergeten zijn. Het formaat en de lengte zijn onbelangrijk. Kwaliteit is het enige selectiecriterium. De programma’s duren een uur en blijven 2 maanden online. FilmbankTV legt de nadruk op beeld en geluid: geen advertenties, geen logo’s en de hoogst mogelijke resolutie. U heeft een kabel of een ADSL verbinding en Quicktime 7 nodig om van de films te kunnen genieten.
FilmbankTV showcases films that are unique in their unconventional subject matter, working method and form. The films are so confusing, beautiful, harsh or absurd that they are difficult to forget. Format and length are unimportant. Quality is the only selection criterium. FilmbankTV chooses to concentrate on image and sound: no ads, no logo’s and the highest possible resolution. You need a cable or adsl connection to the internet, and Quicktime 7 to be able to enjoy the works.
FilmbankTV is te bekijken via / More info www.filmbanktv.nl
------
EYE Film Instituut Nederland
Vondelpark 3, P.O. Box 74782, 1070 BT Amsterdam
www.eyefilm.nl
Per 1 januari 2010 zijn het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor de Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film gefuseerd tot eye Film Instituut Nederland.